Mijn lieve Burgerhart

Een literair kamer-concert over de goede opvoeding van een jongedame

“Wel, wat kwaad is er dan in, dat ik met een fatsoenlijk man de Hortus Medicus ga zien?”

Mijn lieve Burgerhart is gebaseerd op De Historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart, van Betje Wolff en Aagje Deken (1782). In deze eerste (brief)roman van Nederlandse bodem krijgt de lezer een kleurrijk inkijkje in het Amsterdamse burgerleven van eind 18e eeuw.

Het hart van de tiener Saartje Burgerhart gaat uit naar een plezierig bestaan met muziek, boeken, uitstapjes en mooie kleren. Het huwelijk trekt haar niet in het minst. Ondanks de sociale druk om zo snel mogelijk een goede partij te trouwen.

Mijn lieve Burgerhart is een literair kamerconcert en biedt een interessante combinatie van literatuur en muziek. In de 21ste eeuw wordt de 18e-eeuwse Saartje Burgerhart geconfronteerd met haar ex-huisgenoot en aartsvijand Juffrouw Hartog.
Mijn lieve Burgerhart wordt in het Nederlands gesproken en gezongen. Naast teksten van Beversluis, Wolff en Deken klinken er 18e-eeuwse kamermuziekstukken van Händel, Scarlatti, Haydn, Duni, Mozart. De verschillende stukken zijn door componist Andries van Rossem tot een doorlopend geheel gecomponeerd, met daarin ruimte voor eigentijdse klanken, ten gehore gebracht door sopraan Janneke Daalderop en pianist Rik Helmes.

“De Sara Burgerhart komt prachtig tot leven. In een heel intieme setting wordt heerlijk gespeeld en muziek gemaakt. Een parel van een voorstelling!”